tr

Bursada Gezilecek Yerler

02.10.2023
135
Bursada Gezilecek Yerler

Tarihi – doğal tüm değerleri ve mutfağıyla seyahat listesine eklenmesi gereken şehirlerden biri olan Bursa, Türkiye’nin nüfus bakımından en büyük 4. şehri olup, Osmanlı’nın ilk başkentidir.

Peki ilk defa gelenler bu kentte kabaca nereleri görmeli, ne yemeli, ne yapmalı?

Yazımıza hoş geldiniz.

Kentin en bilindik semtleri…

Her ne kadar şehir batıya doğru büyüse de biraz geçmişi olan Bursalılar için anlam içeren üç bilindik semtidir Altıparmak, Heykel (Atatürk Caddesi) ve Setbaşı ve Yeşil…

Sırasıyla Altıparmak’tan başlayarak Yeşil’e uzanan güzergahta bir yolculuk yapabilir, yol güzergahında bulunan Tophane Saat Kulesi, Ulu Camii, Tarihi Çarşı, Kozahan ve Yeşil Türbe’yi ziyaret edebilirsiniz. (Sevdiklerinize hediyelik eşyalar almayı da unutmayın)

Öyleyse listemize başlayalım…

Bursa Ulu Cami

Ulucamii Bursa’nın en meşhur caddelerinden biri olan Atatürk Caddesi’nde yer alıyor. Ve konum itibariyle buranın çevresindeki çok sayıda tarihi eserin kalbi olduğunu söylemek mümkün.

İsmi gibi ulu olan bu yapı Yıldırım Bayezid döneminde, 1396 ile 1400 yılları arasında yapılmıştır.

20 kubbesi olan cami bu özelliğiyle Osmanlı dönemi camileri arasında ilktir.

Caminin farklı olan özelliklerinden biri de içinde kubbenin altında bulunan şadırvanıdır. Bu şadırvan on altı köşeli havuzu ve fışkiyeleri ile meşhurdur.

Camideki imam odasının bitişiğinde bulunan ve cam koruma ile ziyaretçilerin en çok merak ettiği unsurlardan biri olan yüksekçe siyah örtü, Kabe kapısının örtüsüdür.

Mısır Seferi sonrası halife olan Yavuz Sultan Selim, yenisiyle değiştirilen örtüyü Bursa’ya getirip hediye etmiş ve kendi elleriyle taşımış buraya asmıştır.

Ulu Camii’de görmeniz gereken çok fazla şey olsa da aklımıza başlıca gelenleri listeler isek…

Zengin görünümlü mihrabı ve ceviz ağacından yapılmış eşine az rastlanır bir sanat eseri olan minberi…

Çivi, tutkal gibi bir malzeme kullanılmadan; geometrik bir oyma-birbirine geçme tekniği kullanılarak inşaa edilen eserin üzerin doğu yüzünde bazı yuvarlak çıkıntılar bulunur. Bunların güneş sistemi ile gezgenler olduğu söylenir.

Caminin üç kapısı bulunmaktadır. Bunlar doğu, batı ve kuzey kapılarıdır.

Cami, 3 metreye varan duvar kalınlıkları ile yazları serin, kışları sıcak; su sesleriyle birlikte huzur veren bir ortam sunmaktadır.

Ulu Cami iç duvarlarını süsleyen levhalarla adeta bir hat müzesi özelliği taşımaktadır ve bu özelliğiyle dünyada tek olduğu söylenmektedir.

Camii içinde ondan fazla yazı karakteriyle, 40’ı aşkın hattat tarafından yazılmış 200’e yakın yazı bulunmaktadır. Bunlardan yüze yakını levha halindedir.

Tarihi Kapalı Çarşı

Samimi bir ortamda sıcak iş yeri sahiplerinden alışveriş yapabileceğiniz Tarihi Kapalı Çarşı içindeki pek çok çarşıdan oluşmaktadır. Bunların en bilinenleri Uzun Çarşı, Yorgancılar Çarşısı, Sahaflar, Eski Bakırcılar Çarşısı’dır

Çarşının büyük kısmında kuyumcular olsa da kollarında ayakkabı, havlu, Bursa İpeği’nden elbiseler, şeker ve bıçak satan çok sayıda esnaf vardır.

Ayrıca buraya gelmişken Bursa’ya özgü lezzetlerden cantık yemek seçeneklerinden biri olabilecektir.

Kozahan ve İpek Han

Bursa’nın en meşhur hanı olan Kozahan, közde pişirilen Türk Kahvesi içebileceğiniz, ipek ürünler satın alabileceğiniz dükkanlarıyla meşhurdur. İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in dahi buradan ipek şal aldığını düşündüğümüzde ve buradaki dükkanları gezdiğinizde sebebini daha iyi anlamak mümkün olacaktır.

Buraya yine çok yakın olan İpek Han, daha sakin bir han olma özelliği taşımakla birlikte yine köpüklü bir Türk Kahvesi içebileceğiniz bir mekan olacaktır.

Yeşil Camii ve Yeşil Türbe

Yeşil Külliyesi’nde bulunan ve kuşkusuz Bursa’nın en tanınmış yapılarından biri olan Yeşil Türbe, Yıldırım Bayezid’in oğlu Çelebi Mehmed tarafından yaptırılmış, yeşil turkuaz kabartma çinileriyle anılan bir türbedir.

Türbenin içinde Çelebi Mehmed , oğulları ve kızları Ayşe Hatun ile Selçuk Hatun’un sandukaları yer almaktadır.

Yine külliye’de bulunan Yeşil Camii ise Ters T planıyla Bursa’nın olduğu kadar ülkemizin de en önemli tarihsel yapılarından biridir. Camimin mimarı Hacı İvaz Paşadır.

Tophane

Tophane semti şehrin merkezinde bulunur ve kuşbakışı manzarası seyir terası ile meşhurdur.

Buradaki saat kulesi şehrin simgesel yapılarından biri olup özünde bir yangın gözetleme kulesidir.

Saat kulesinin bulunduğu alanda ayrıca Osman Gazi ve Orhan Gazi’nin türbeleri de bulunmaktadır.

Irgandı Köprüsü

Bursa’nın iki ilçesi Yıldırım ve Osmangazi’yi birbirine bağlayan köprü dünyada yer alan sayılı çarşılı köprülerden biridir.

Bu özellikteki diğer köprüler Venedik’te bulunan Ponte Rialto, Floransa’da bulunan Ponte Vecchio ve Bulgaristan’da bulunan Osmanlı köprülerinde yer almaktadır.

Emirsultan Camii

Bursa’nın merkezi sayılan Ulu Camii ve Hanlar Bölgesi’ne göre doğuda yer alan Uludağ’ın eteklerindeki bir tepenin üzerinde bulunan Emir Sultan Camii, Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hundi Hatun tarafından yaptırılmıştır. Emir Sultan’ın vefatı sonrası yapılan caminin kubbesi sekizgen kasnak üzerine oturmaktadır. Caminin mihrabı İznik çinileriyle bezenmiştir.

Külliye içindeki caminin yanı sıra türbe ve cami içerisindeki şadırvan bulunmaktadır.

Emir Sultan Türbesi Bursalılar için çok önemli bir yere sahip olup, üç Osmanlı Sultanı dönemlerinde yaşamış ve Emir Sultan; peygamer soyundan geldiği için ‘Emir’, gönülleri fethettiği için ‘Sultan’ ünvanını almıştır.

İsmi Muhammed Bin Ali el Hüseyni el-Buhari olarak bilinen Emir Sultan’ın  akabı da Şemsüddin’dir

Bursa’nın gezilecek diğer yerleri ve doğal tarihi güzellikleri için sitemizin ilgili diğer bölümlerini inceleyebilirsiniz.